Pektyna otrzymywana z pulpy jabłkowej oraz skórek owoców cytrusowych. W kwaśnym środowisku, pektyna wykazuje właściwości żelujące, przyczyniając się do zagęszczania cieczy.
Pektyna amidowana wymaga mniejszego dodatku cukru.
W jej skład wchodzi błonnik, który zaliczany jest do grupy błonników rozpuszczalnych.
Pektyna to wspaniały środek żelujący do domowych dżemów owocowych, marmolad i galaretek, soków owocowych, a także nadzień stosowanych w słodkich deserach. Może być również stosowana do napojów mlecznych, napojów owocowych oraz ketchupów.
Sposób użycia: Pektynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, w temp. ok. 60°C i dodać do gotującego się dżemu (przed końcem gotowania). Zaleca się stosowanie ok. 8-16g pektyny na 1 kg owoców
Parametry:
MASA NETTO::
Masa netto: 100g
SKŁDNIKI::
Pektyna nisko metoksylowana (Amidowana) (E440ii), Dekstroza
KRAJ POCHODZENIA::
WŁOCHY
KONSERWANTY::
Produkt Bez Konserwantów
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g::
Wartość energetyczna: 1130 kJ/ 270kcal
TŁUSZCZE::
Tłuszcz: 0,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
WĘGLOWODANY::
Węglowodany: 44g w tym cukry 44g
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM::
Najlepiej spożyć przed końcem: 27.02.2027
Wysyłaj do Empik Marketplace:
1
Klasa logistyczna EmpikPlace:
brak klasy logistycznej
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.