Migdały - orzechy migdałowca zwyczajnego, generalnie występują dwa rodzaje migdałów : migdały słodkie spożywcze najbardziej popularne oraz migdały gorzkie, które są trujące ale nie do końca bezużyteczne. Migdały gorzkie zawierają amigdalinę i wydzielają kwas pruski, który jest trujący niemniej jednak z gorzkich migdałów produkuje się olejki kosmetyczne oraz likiery alkoholowe, po odpowiednim przetworzeniu związki trujące są całkowicie eliminowane lub znacznie obniża się ich zawartość. Migdały słodkie, najbardziej popularne używane szeroko w przemyśle spożywczym i kosmetycznym oraz w lecznictwie. 
Jak produkowane są płatki z migdałów?
Płatki migdałowe produkowane są z obranych ( blanszowanych) migdałów. Największym producentem europejskim płatków migdałowych jest Hiszpania oraz Włochy, większość migdałów trafia do tych krajów z USA, migdały są myte czyszczone i obierane ze skórki następnie orzechy migdała zostają pocięte w plasterki ( płatki). Produkowane są różne grubości płatków migdałowych od 0,25mm poprzez najbardziej popularne 0,5mm aż do 0,7mm i 1,2mm. 
Do czego wykorzystać płatki migdałowe?
Płatki migdałowe wykorzystujemy najczęściej w nieprzetworzonej formie jako dekoracja do ciast, placków i tortów. Z płatków Migdałowych produkuje się również marcepan, słodka masa cukiernicza zrobiona głównie z cukru i migdałów. Wykorzystywany głównie jak plastelina do ozdabiania, wykonywania ozdób i figurek w wypiekach i dekoracjach cukierniczych.  Płatki migdałowe mogą służyć również do produkcji mleka migdałowego, są też świetnym surowcem do wyciskania olejku migdałowego. 
                            
         
        
            
                Parametry:
                                
                                                                                        
                            
                                MASA NETTO:: 
                            
                            
                                
  Masa netto:1kg
                            
                         
                                                                                            
                            
                                SKŁDNIKI:: 
                            
                            
                                
  Migdał balnszowany cięty w płatki
                            
                         
                                                                                            
                                                                                            
                            
                                KONSERWANTY:: 
                            
                            
                                
  Produkt Bez Konserwantów
                            
                         
                                                                                            
                            
                                WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g:: 
                            
                            
                                
  Wartość Energetyczna: 2544 kJ / 616 kcal
                            
                         
                                                                                            
                            
                                TŁUSZCZE:: 
                            
                            
                                
  Tłuszcze: 54 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,9 g
                            
                         
                                                                                            
                                                                                            
                                                                                            
                            
                                WĘGLOWODANY:: 
                            
                            
                                
  Węglowodany: 5,4 g w tym cukry - 4,8 g
                            
                         
                                                                                            
                            
                                NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM:: 
                            
                            
                                
  Najlepiej spożyć przed końcem: 09.2027
                            
                         
                                                                                            
                            
                                Wysyłaj do Empik Marketplace: 
                            
                            
                                
  1
                            
                         
                                                                                            
                            
                                Klasa logistyczna EmpikPlace: 
                            
                            
                                
  brak klasy logistycznej
                            
                         
                                                                                            
                                                             
                            
         
                                                                
            
                                                Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.