Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Cookies w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- KAWA, HERBATA, ZIOŁA
-
ŻYWNOŚĆ
- Przyprawy
- Bakalie
- Do pieczenia
- Strączkowe
- Artykuły śniadaniowe
- Słodziki
- Produkty pszczele
- Słodycze i przekąski
- Czekolada
- Karob
- Nasiona, ziarna, pestki
- Napoje roślinne
- Oleje i masła
- Oliwa i oliwki
- Majonezy
- Chrzany
- Sosy
- Syropy
- Octy
- Soki i napoje
- Kasze
- Ryż
- Makarony
- Owoce liofilizowane
- Superfood
- Mleko i produkty mleczne
- Słodkie kremy i masła
- Dodatki spożywcze
- Grzyby suszone
- Konfitury
- Owoce w syropie/zalewie
- Owoce w syropie
- Zakwasy
-
AKCESORIA
- Urządzenia i akcesoria do przygotowywania napojów
- Porcelana
- Akcesoria do yerba mate
- Akcesoria do przypraw i bakalii
-
Akcesoria do pieczenia
- Roboty kuchenne
- Miksery i blendery
- Maszynki do ciasta
- Formy do pierogów
- Akcesoria cukiernicze
- Blachy, formy i naczynia do pieczenia
- Miski
- Stolnice i wałki
- Termometry i minutniki
- Wagi i miarki kuchenne
- Trzepaczki i rogalki
- Pędzelki do ciast
- Papier do pieczenia
- Koszyki
- Tarki i szatkownice
- Sitka, lejki, cedzaki
- Łopatki, łyżki, szczypce
- Formy do lodu i lodów
- Akcesoria do przetworów
- Urządzenia do czekolady
- Pojemniki i przechowywanie żywności
- Rekawice i fartuchy
- Wyciskarki i praski
- Woskowijki
- Widelczyki
- Deski do krojenia
- Stojaki na ręczniki papierowe
- Podkładki
- Serwetki
- Talerzyki
- Patery
- Tace do serwowania
- Torebki prezentowe
- Torby zakupowe
- SUPLEMENTY
- KOSMETYKI I HIGIENA
- AROMATERAPIA
- DOM I OGRÓD
- BLOG
-
KAWA, HERBATA, ZIOŁA
- ŻYWNOŚĆ
-
AKCESORIA
-
Roboty kuchenne
-
Miksery i blendery
-
Maszynki do ciasta
-
Formy do pierogów
-
Akcesoria cukiernicze
-
Blachy, formy i naczynia do pieczenia
-
Miski
-
Stolnice i wałki
-
Termometry i minutniki
-
Wagi i miarki kuchenne
-
Trzepaczki i rogalki
-
Pędzelki do ciast
-
Papier do pieczenia
-
Koszyki
-
Tarki i szatkownice
-
Sitka, lejki, cedzaki
-
Łopatki, łyżki, szczypce
-
Formy do lodu i lodów
Akcesoria do pieczenia -
-
SUPLEMENTY
- KOSMETYKI I HIGIENA
-
AROMATERAPIA
-
DOM I OGRÓD
- BLOG
-
Cukier Trzcinowy nierafinowany - odległych wieków sięga historia powstania cukru trzcinowego, pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej Gwinei, było to około 8 tysięcy lat przed naszą erą. Następnie trzcina cukrowa powędrowała na Daleki Wschód a stamtąd do Persji i z muzułmanami dotarła do Europy, z Europy natomiast Krzysztof Kolumb zawiózł trzcinę cukrową do Ameryki, stamtąd natomiast rozprzestrzeniła się już na cały świat. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cukier trzcinowy produkowany jest z soku trzciny cukrowej. Słodki sok wyciskany jest mechanicznie z łodyg trzciny cukrowej, następnie redukowany jest poprzez ogrzewanie. Po odparowaniu nadmiaru wody , powstaje słodka melasa. Melasa jest nadal redukowana do postaci ciemno brązowych kryształków o mocno karmelowym smaku.
Taka metoda produkcji wytwarza cukier zwany Muscovado a w Ameryce Łacińskiej nazywa się Panelą. Jest to najbardziej naturalny cukier powstający z trzciny cukrowej. Jest mocno karmelowy w smaku i aromacie. Melasa z mocnym smakiem w przypadku Paneli zmienia dość mocno smak słodzonych potraw.
Bardziej przyjaznym smakowo cukrem również minimalnie przetworzonym, jest cukier o nazwie Damerara, ten cukier występuje w postaci złotych lekko brązowawych kryształków, zawiera niewielkie ilości melasy, dzięki temu w smaku jest łagodny i przy normalnym słodzeniu nie nadaje posmaku melasy słodzonym potrawom. Najbardziej przetworzonym cukrem jest cukier trzcinowy o nazwie Turbinado - jest to cukier oczyszczony z melasy, nie zawiera jej wiele, nazwę swą zawdzięcza wirówkom turbinowym w których jest produkowany.
-
Polecamy
-
Produkty podobne